Ще търсят „мъртви души“ в училищата и детските градини в Лудогорието

Предстоят проверки в училищата и детските градини за фиктивно записани ученици, това съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование на МОН в Разград Атанас Дончев на традиционното съвещание с директорите на училищата в навечерието на новата учебна година. IMG_5581Те са предизвикани от наличието на доста „мъртви души“ в учебните заведения през миналата година. Проверките ще се извършват по нареждане на просветното министерство, съвместно с Прокуратурата и Сметната палата. В тази връзка са започнали срещи с кметовете. В региона вече е проведен разговор с кмета на Разград.
От 15 септември 6 мобилни групи на МОН ще извършват и проверки за извършените ремонти в училищата.
На директорското съвещание Атанас Дончев направи отчет на дейността през учебната 2014/2015 г. Общо 12 755 ученици са започнали учебната година, но по различни причини 358 от тях са отпаднали. 115 са преминали в друга форма на обучение, 245 са заминали в чужбина, а 93 са напуснали училище. Бедността, ниската грамотност, миграцията на родителите и др. са сред основните причини за отпадане на децата от училище. Училищата прилагат добри практики за задържане на учениците в клас, а за пример бе посочен опитът на ОУ „И.С. Тургенев“ в Разград.
1861 са педагогическите кадри в областта, 221 от тях имат ръководни функции, а 1640 са с педагогически функции. Според РИО в региона няма голям дефицит на кадри, но учителската колегия застарява. Голям е броят на педагозите, които искат да повишат своята професионално-квалификационна степен. 71% са преминали през различни квалификационни обучения. Атанас Дончев информира, че и тази година е имало трудности при реализирането на план-приема на учениците след 7 и 8 клас. Около 200 седмокласници, успешно издържали изпита, не са кандидатствали за училища в областта, а на други места.IMG_5584За пръв път тази есен само по електронен път ще се попълва, предава и одобрява основният документ – Списък-образец 1, стана ясно на съвещанието. Бе отделено доста време за изясняване на подробностите около попълването и изпращането на документа. Хартиен вариант на Образец 1 няма да има, всичко ще бъде онлайн и ще се качва на електронна платформа. До края на септември образците трябва да са утвърдени. Системата е нова и ще създаде доста проблеми на директорите, установиха присъстващите.
На съвещанието по традиция представители на полицията и пожарната дадоха указания за за създаване на безопасни условия за първия учебен ден. Тържествено бяха изпратени и петима директори на училища, които се пенсионират.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.