Реформаторите ще обжалват решението на ЦИК за един номер на партиите в цялата страна

Реформаторският блок е против вчерашното решение на ЦИК да бъде теглен жребий на национално ниво за номерата на партиите в бюлетините и в предвидения от закона тридневен срок ще подадe жалба до Върховния административен съд, обяви на пресконференция във Велико Търново депутатът от РБ и председател на предизборния щаб на „Движение България на гражданите“ Димитър Делчев.
Делчев определи решението като лош знак за честността на изборите и посочи и отбеляза, че според чл. 423 от Изборния кодекс номерата на партиите и коалициите в бюлетините се определят от общинските избирателни комисии.
Това са местни избори, на тях трябва да се обсъждат местни проблеми. С това си решение ЦИК се опитва да превърне тези избори в национални, заяви Делчев, като коментира, че това ще ощети гражданите откъм възможност да изберат най-добрия кандидат за тяхното населено място. По думите му решението дискриминира местните партии и коалиции, тъй като техният номер ще бъде след 80 и това ще затрудни допълнително гражданите, които бездруго трябва да се ориентират в четири различни бюлетини.
В резултат на решението на ЦИК ще стане така, че изборните туристи, натоварени по автобуси из цялата страна, да знаят един и същ номер, независимо къде ги закарат да гласуват. Това, съчетано със стотиците хилядите фалшиви адресни регистрации, които така и не са заличени, буди съмнения, че се готви подмяна на вота, каза народният представител.
Ако членовете на ЦИК искат да променят Изборния кодекс, нека го направят както трябва – с промени, гласувани от Народното събрание, призова той. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.