Дефицитът на НЕК е 3,7 млрд. лева

Дефицитът в Националната електрическа компания е 3,7 млрд. лв., като 2,3 милиарда от които са генерирани от невъзстановени инвестиционни разходи за АЕЦ „Белене“ и Цанков камък. Тарифният дефицит, генериран от НЕК в резултат на регулаторната политика, е1,4 млрд. лв., съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от Радио „Фокус“ – Бургас.
„На основа регулаторна политика НЕК изкупува електрическа енергия от двете американски централи, от заводските централи, от топлофикациите и ВЕИ на по-високи цени, отколкото е пазарната цена. Сами разбирате, това е един заложен дефицит в системата, който води до това НЕК да не може да се разплаща с производителите на електрическа енергия“, обясни Петкова. Задълженията на НЕК към този момент са близо 900 млн. лева.
По думите й, една от първите крачки, които българското правителство е предприело, за да преодолее финансовите проблеми в сектора, е да предоговори условията по двата дългосрочни договора. „За радост, успяхме да предоговорим намаляването на цената за разполагаемост. Това е цената, която всички ние плащаме, когато тези централи не са натоварени и не работят. В резултат на това намаление до края на срока на договорите НЕК ще реализира икономии в размер на 1 млрд. лв. или по 100 млн. лв. годишно“, посочи енергийният министър.
И обясни, че за да стане това намаление, трябва да бъдат издължени просрочените задължения към двете американски централи, които са близо 900 млн. лева. За тази цел Българският енергиен холдинг ще изтегли кредит в размер до 650 млн. евро. Според Петкова това ще позволи да се разплатят задълженията към двете американски компании, за да влязат в сила намаленията, а от друга страна американските компании да се разплатят с държавните мини. По думите на министъра, задълженията им са на стойност 350 млн. лева. „В момента, в който те се влеят в сектора, това ще отпуши системата и ще даде възможност и мините да се разплатят със своите доставчици, ще покрият своите други задължения , ще извършат инвестиционни разходи и се надявам нещата да добият едно положително развитие. В момента върви процедура по избор на банки-кредитори, които да осигурят този ресурс, каза Петкова и изрази надежда за резултат от процедурата до месец-месец и половина. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.