Цачева: Големият успех на този политически сезон са 180-те подписа за промяна на Конституцията

Безспорно горещ сезон за 43-тото Народно събрание, отчете председателят на парламента в последния работен ден преди лятната ваканция на депутатите.
Цецка Цачева се похвали с приети много сериозни законодателни инициативи
Хубавото е и че след всички трудни решения коалицията в управлението все пак остава стабилна, каза в сутрешния блок на бТВ Цецка Цачева.
Няма как едно решение на Народното събрание да бъде харесано от всички, в случая с избора на Мая Манолова за омбудсман на България ГЕРБ и аз специално също не сме съвсем съгласни, но фактите са такива. Председателката на Народното събрание коментира, че според нея Мая Манолова по-скоро има обвинителен уклон, уклон да обвинява другите за определени неща. Все пак всеки има право на втори шанс и се надявам в бъдеще да видим една нова Мая Манолова.
Цецка Цачева отбеляза, че личните чувства остават настрана и ГЕРБ и правителството ще направят всичко възможно да работят нормално с новия омбудсман. Все пак щеше да е хубаво от новия омбудсман да чуем едно човешко извинете за това, което ви причиних, коментира Цачева, визирайки Костинбродската афера през 2013 година. Председателката на Народното събрание коментира и избора на подуправителите на БНБ, като отбеляза, че това са били предложения на новия гуверньор на БНБ Димитър Радев, който е бил избран с широка подкрепа от депутатите. Според нея избраните негови заместници са добри професионалисти, а и в крайна сметка всеки заслужава втори шанс. Парламентът по закон обсъжда номинациите дадени от избрания от Народното събрание гуверньор на централната банка, така че не виждам за какъв натиск може да става дума при избора на подуправители на банката.
Що се отнася до проекта за съдебна реформа и промени в конституцията беше ясно, че дори и всички партии подкрепящи правителството да гласуват за него, беше ясно, че без подкрепата на партия или партии извън управляващото мнозинство няма как проекта да мине. Именно затова беше направен възможния допустим компромис, за да може да бъде събрано конституционно мнозинство от 180 депутати. Цецка Цачева коментира, че се надява Конституционния съд да одобри и да каже, че така предложения законопроект за реформи е в рамките на конституцията и закона и че работата по него може да продължи нормално. Не мога да възприема обаче изказванията и тезите изказвани в публичното пространство, че Конституционния съд може да обслужва едни или други политически интереси.
В закона за НСО, който беше приет, не смятам, че може да става дума за увеличаване на правомощията, тъй като преди това не е имало закон, по който службата да работи. Според председателката на Народното събрание не може да се каже, че службата е била превърната в едва ли не в една военизирана структура с прекалено големи правомощия.
Според Цецка Цачева най-големия успех на този политически сезон на Народното събрание е бил консенсуса и 180-те подписа за конституционните реформи, а най-големия успех със сигурност са отхвърлените два въпроса от предложения от президента референдум за промени в изборните правила. 55 представители от парламентарната ни група застанаха и гласуваха за всички предложения на президента за въпроси за референдума. Очевидно обаче част от другите по-малки партии в парламента се уплашиха от това хората да бъдат питани да има ли мажоритарен вот и задължително гласуване, отбеляза председателката на парламента. Да, ГЕРБ е най-голямата парламентарна група, мандатоносител и основна партия в правителството, но не може при всеки неуспех виновните да сме само ние, а когато се постигнат някакви успехи по-малките партии винаги да си приписват най-голямата роля в постигането им смята Цачева. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.