Русия и Турция са прекратили преговорите за „Турски поток“

Русия и Турция са прекратили преговорите за реализиране на газовия проект „Турски поток“. Информацията беше потвърдена от източници на Ройтерс и турския телевизионен канал „Хабертюрк“ и е широко коментирана в руските електронни издания.
След провала на „Южен поток“ заради противоречията с европейското законодателство за свободен пазар, Русия се зае активно с проекта „Турски поток“, който заобикаля не само Украйна, но и България, като предвижда тръбопроводи по дъното на Черно море до Турция и оттам през Гърция към Централна Европа.
Началото на строежа се планираше за миналия месец, а на експлоатацията – от края на 2016 година, припомня „Ведомости“. През последните месеци обаче „Газпром“ не можа да се договори с турския си контрагент – „Боташ“, за цената на руския природен газ за турския пазар. В края на февруари турският министър на енергетиката Танер Йълдъз заяви, че руската страна е обещала 10-процентна отстъпка или 366 долара на хиляда кубически метра. Председателят на „Газпром“ Алексей Милер потвърди договорката през май. Турция обаче продължи да се пазари, като поиска същата цена, от която се ползва Германия, отбелязва „Ведомости“, цитиран от БНР.
Според украински сайтове, сделката е била „провалена“ не от Турция, а от Русия.
Изданието „Газета.ру“ е по-умерено. Според него реализацията на „Турски поток“ не е провалена, но „може да бъде отложена за неопределено време“. Руското издание цитира експерти, според които проблемите пред „Турски поток“ ще помогнат на Украйна с това, че ще отслабят позициите на Русия в преговорите с украинците и Евросъюза за по-висока цена за транзитирането на руския газ. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.