Търсят скрити камери в гробницата на Тутанкамон

Учени започнаха да търсят с радари скрити камери в гробницата на Тутанкамон в Долината на царете край Луксор в Египет, предава ДПА.

Изследването цели да бъде проверено дали наистина има празни пространства или коридори зад стените на погребалната камера. Британският египтолог Никълъс Рийвс твърди, че анализът на снимки и резултати от сканиране на северната стена на гробницата показват, че там е скрит вход към някаква камера. Според него в нея може да е гробницата на Нефертити, съпругата на бащата на Тутанкамон, фараон Ехнатон.

Ако тази теория бъде доказана, „ще е като да спечелим от лотария“, каза ръководителят на изследването проф. Франко Порчели от Политехническия университет в Торино.

Екипът, в който участват също египетски и британски специалисти, вече идентифицира „две празни пространства, едното доста голямо, а другото не толкова“.

Сканирането на гробницата ще продължи до 6 февруари. Така ще бъде установено с 99 процента сигурност наличието на скрити структури в археологическия обект, който е съседен на гробницата на Тутанкамон.

Данните, получени през май, показват наличие на кухини в скалата на няколко метра от гробницата.

Гробницата на Тутанкамон е открита през 1922 г. Тя е уникална по своето богатство в Долината на царете край Луксор.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.