ГДБОП засекли 80 случая на комуникация между педофили и деца през миналата година

Имаме над 80 случая на комуникация между педофили и деца през миналата година, обяви в „Тази сутрин“ по bTV Явор Колев, началник на отдел „Трансгранична организирана престъпност“ в ГДБОП.

Всички са докладвани на прокуратурата. Лицата са установени и има повдигнати обвинения, допълни той.

„Тези хора обикновено са много добри психолози, защото преследват собствените си отвратителни нужди и в този нагон достигат до крайности“, заяви Колев.

„Много малки деца, включително и моята внучка на 4 г., прекарват много време в браузване в интернет. Гледа клипчета, постоянно е в платформите за видео стрийминг. Там може да попаднеш и на много неподходящо съдържание. Но ние не трябва да ограничаваме, трябва да говорим с тях и да наблюдаваме това, което те правят, да сме наясно, че когато детето е с телефона или таблета, не е в безопасност“, коментира той.

Явор Колев разказа подробности и за системата „Амбър Алърт“, която подпомага дейността по издирване на изчезнали или отвлечени деца, като ангажира огромен кръг от обществото в тази дейност. Тя беше въведена у нас преди дни.

„На страницата на всеки един от потребителите на „Фейсбук“ в България, които са над 4 милиона, в радиус от 200 км от изчезването на детето един постер, който съдържа всички данни за детето и евентуално за автомобил, с който то е било отвлечено“, обясни Явор Колев.

„Обикновено информацията за изчезнало дете се получава в секторите „Издирване“, където родители или близки подават сигнал. Тази информация се прецизира, обработва се от специалистите от тези сектори и се подава на ГДБОП, където се изготвя този постер, съдържащ всички данни на детето – височина, ръст, години, актуална снимка“, посочи той.

„Идеята е всеки един потребител, ако забележи детето или автомобила, с който е било отвлечено, да се обади на посочен телефон в ГДБОП, който работи 24 часа в денонощието 7 дни в седмицата“, разясни Явор Колев.

По думите му чрез тази система от 2015 година до момента само в САЩ са установени и върнати в семействата си над 900 деца.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.