Турция се кандидатира за домакин на зимната олимпиада през 2026 г.

Турският град Ерзурум официално беше номиниран за кандидат за домакин на зимните олимпийски игри през 2026 г. Кандидатурата на източния курорт получи пълна подкрепа от президента на страната Реджеп Ердоган, съобщи телевизия „Хабертюрк“.

Турция никога не е била домакин на олимпийски игри и за пръв път в своята история се кандидатира за домакин на зимна олимпиада. Истанбул беше основен претендент за организирането на летните игри през 2020 г., но загуби от Токио във финалния кръг на гласуването.

„Искам да благодаря на президента Реджеп Ердоган и на моето правителство за подкрепата към Ерзурум да стане официален кандидат за домакинство на зимните игри през 2026 г.“, заяви депутатът Мустафа Илъджалъ, който е представител на управляващата партия на Ердоган за Ерзурум.

Градът се утвърждава като зимен център в последните години. През 2011 г. Ерзурум беше домакин на Зимната универсиада, a през 2016 г. посрещна Европейския зимен младежки фестивал. Тази година в източния курорт се проведе кръг от Световната купа по сноуборд.

„Ерзурум е град с капацитета да прави олимпийски спортове със съществуващи спортни съоръжения. Турция е разрастваща и развиваща се държава под управлението на президента Ердоган“, каза Фуат Ташкесенлигил, директор на младежките служби и провинциалния спорт в региона.

По думите му кандидатура за зимните олимпийски игри през 2026 г. е ключова част от визията и плановете на Турция за 2023 г., когато страната ще отбележи своята стогодишнина. „Ерзурум е град, който може да организира отлични олимпийски игри с наличните зали за ледени спортове и ски центрове“, добави Ташкесенлигил.

Желание да организират игрите през 2026 г. са изразили още шест държави – Канада с Калгари, Япония със Сапоро, Швейцария със Сион, Швеция със Стокхолм, Италия с Милано и Торино и Австрия с Грац и Шладминг, след като вариантът Инсбрук беше отхвърлен с референдум. Крайният срок за подаване на заявки изтича в събота.

МОК обяви промени в процедурата по кандидатстване, които да улеснят „опитните“ кандидати. Първата стъпка е т.нар. фаза на диалог, в която олимпийският комитет ще покани потенциалните домакини да „представят ползите, които евентуално домакинство на олимпийски игри ще им донесе“.

Официалното подаване на кандидатурите ще стане през октомври по време на годишната сесия на МОК. Домакинът на зимните игри през 2026 г. ще бъде избран през септември 2019 г.
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.