Започва ремонт за 50 000 лева на сградата на Окръжния съд

Пленумът на Висшия съдебен съвет е одобрил 50 000 лева, необходими за дългоочаквания ремонт на фасадата на Съдебната палата в Разград, съобщи пред журналисти председателят на Окръжния съд Лазар Мичев. Ремонтът ще започне буквално след дни с разкопаване покрай колоните, за да се стигне до основата, и ще бъдат поставени предпазни огради.

Няма да се закриват съдилища, ще се набляга на електронното правосъдие за преодоляване на неравномерността в натовареността им. На снимката: от ляво на дясно Аракелян, Пашкунова и Керелска
Няма да се закриват съдилища, ще се набляга на електронното правосъдие за преодоляване на неравномерността в натовареността им. На снимката: от ляво на дясно Аракелян, Пашкунова и Керелска

Малко по-рано днес бе отчетена дейността на Окръжния съд през 2017 г. Присъстваха двама представители на Висшия съдебен съвет – Цветинка Пашкунова, член на съдийската колегия на ВСС, председател на комисията по правни и институционални въпроси, и Олга Керелска, член на съдийската колегия на ВСС и председател на етичната комисия, както и председателят и зам.-председателят на Апелативен съд Варна Ванухи Аракелян и Янко Янков.
В Разградския окръжен съд е налице качествено правосъдие, повечето от съдебните актове са потвърдени. Въпреки проблемите с материалната база, както и въпреки недостига на вещи лица, магистратите в Разградския окръжен съд се справят с отговорност и професионализъм, бе оценката, която гостите дадоха на пресконференция.
Налице е изключително голяма натовареност в Районния съд в Разград, а също и в Районния съд в Кубрат, като тя надминава средната за страната. Делата се разглеждат и приключват в срок. Апелативният съд дава изключително висока оценка на работата на Разградския Окръжен съд, заяви Ванухи Аракелян. В рамките на Апелативния съдебен район това е най-натовареният съд, особено що се отнася до наказателните производства. Той е по-натоварен и от Варненския окръжен съд, сочат данните. Резултатите в работата са бързина на съдопроизводството, голям брой дела, високо качество на съдебните актове. Гостите поднесоха поздравления и за социалната активност на Окръжен съд Разград. Проблемът, който се очертава, е отдалечеността от столицата, което затруднява правораздаването и го бави, има и разходи.
Съдебната колегия на ВСС е внесла в Министерството на правосъдието предложения за регулиране на неравномерната натовареност на съдилищата, без да се стига до тяхното закриване, каквито бяха досегашните тенденции, съобщиха Цветинка Пашкунова и Олга Керелска. До тази регулация ще доведе електронното правосъдие, коментираха представителите на Висшия съдебен съвет. Един от способите за това е централизирана електронна обработка на заповедните производства. Друг способ за избягване неравномерността в натовареността на съдилищата е регулиране чрез промени в подсъдността.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.