Приятели на „Америка за България“ търсиха съкровища в Абритус и предложиха как резерватът да стане по-интересен и популярен

125 приятели на фондация „Америка за България“ от музеи, галерии, библиотеки и други организации от цялата страна търсиха съкровища в древния Абритус край Разград, а след това споделиха своите идеи как Историко-археологическият резерват да стане по-интересен и по-популярен.

Идеите наистина бяха невероятни – от рекламни дипляни на румънски език, с които да „погъделичкаме“ северните ни съседи за произхода им е да ги отклоним от пътя им към българското Черноморие да разгледат древния римски град Абритус, който е само на 150 метра от околовръстното на Разград, до виртуално приложение, чрез което туристите да виждат как вероятно е изглеждала крепостта някога, без това да става със сегашните грозни достроявания по разни проекти.

Още под сенките край Лапидариума бе реализирана първата идея за популяризиране на Абритус и Регионалния исторически музей. Хрумката дойде от Габрово и затова – напълно безплатна. Всички участници в конференцията, организирана в Разград от „Америка за България“, се тагнаха в социалните мрежи къде точно се намират и вкупом харесаха фейсбук страницата на Регионалния исторически музей.

Малко след това представители на пет различни музея в България споделиха своя опит за увеличаване на приходите в касата им.

На предложенията за бъдещо на резервата „Абритус“ бе и изпълнителният директор на „Лудогорско пиле“ Любо Лозанов, благодарение на чието спомоществователство миналото лято 1680 души разгледаха напълно безплатно Абритус, Лапидариума, изложбената зала и Интерактивния музей. По предварителна информация, Любо Лозанов хареса предложението за виртуалното представяне на древния Абритус и вероятно ще я подкрепи.

Вече стана дума за играта за търсене на съкровища. От нея са отпечатани 1000 бройки, „Америка за България“ ще предостави още на музея в Разград. Идеята е всеки посетител да може да отговори на въпросите в нея, като ползва собствените си познания по история или пък намери отговорите на различни места на територията на целия Историко-археологически резерват „Абритус“.

Първи от тази възможност се възползваха двама татковци с децата си от Попово, които след двучасовата си разходка по поляните и из залите на Интерактивния музей споделиха, че по-забавно прекарване в музей не са имали – те и малчуганите им.

Припомняме, че за трета поредна година Фондация „Америка за България“ поощрява добрите практики на музеите, галериите и културните организации да се превръщат в гостоприемно място за деца, ученици и семейства, и да се отворят все повече към по-широка аудитория. Тази година се конкурираха 47 проекта в трите категории: „Най-добра работа с деца“, „Най-добра работа със семейства“ и „Най-добро партньорство“. Церемонията по награждаването се състоя в хотел „Картуун“ в Разград, а домакин на конференцията бе Историко-археологическият резерват „Абритус“.

Тридневният форум завърши днес с екскурзия до „Сборяново“ и Свещерската царска гробница.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.