Фондация „Америка за България“ награди победителите в конкурса ‪#‎ВМУЗЕЯСМЕ‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬ за 2018 г.

За трета поредна година Фондация „Америка за България“ поощрява добрите практики на музеите, галериите и културните организации да се превръщат в гостоприемно място за деца, ученици и семейства, и да се отворят все повече към по-широка аудитория. Тази година се конкурираха 47 проекта в трите категории: „Най-добра работа с деца“, „Най-добра работа със семейства“ и „Най-добро партньорство“. Във всяка от категориите голямата награда е в размер на 5000 лв.
Церемонията по награждаването се състоя днес в хотел „Картуун“ в Разград. Областният управител на Разградска област Гюнай Хюсмен връчи наградата в категория „Най-добра работа с деца“ на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца, където традицията среща модерното мислене. Всички знаят колко трудна аудитория са тийнейджърите. С обучението за влогъри #VlogOn „Разкажи ми за забележителностите в твоя град”, библиотеката във Враца отправи предизвикателство именно към тях – децата на възраст от 10 до 16 години. Пилотното издание на курса стартира тази година с 20 тийнейджъри, които в продължение на три месеца усвоиха тънкостите за създаване влог и заснемане на видео.
Кметът на Разград д-р Валентин Василев връчи наградата в категория за „Най-добра работа със семейства“ на Национална художествена галерия за проект „Вълшебното одеяло”. Всеки месец, „Вълшебното одеяло” се приземява пред избрана картина или скулптура. Програмата предлага преживяване за цялото семейство. Заедно с мама, татко, баба или дядо, децата от 2 до 5 годишна възраст се наслаждават на приказки вдъхновени от произведенията в галерията, в които експонатите оживяват във вълшебни герои.
А строили ли сте острови за птици с кинетичен пясък, вдигали ли сте солничарска лопата пълна със сол, чели ли сте писмо от щъркел, знаете ли колко вида сол се произвеждат в България и какво е крайбрежна лагуна? Всичко това може да бъде научено в едно необикновено „музейно“ пространство на Атанасовско езеро миналото лято. Българска фондация „Биоразнообразие“ и „Черноморски солници“ АД получиха наградата за „Най-добро партньорство“ за този свой съвместен проект. Връчи я Галена Радославова, директор на Регионалния исторически музей в Разград.
Фондация „Америка за България“ даде две поощрителни награда в размер на 1000 лв.: на къща музей „Иван Вазов“- Сопот за програмата „Майсторчетата“, в която майсторите от сдружение „Сопотски Еснафъ“ безвъзмездно обучават децата в своите занаяти и на Исторически музей – Бяла Черква за „Лято в музея“, през която са преминали над 120 деца. Поощрителна награда – обучение за работа с деца от детския научен център „Музейко“ получи Софийският зоопарк за своите програми „Лятно зооучилище“, „Зооклуб „Ной“ и образователни дейности за групи ученици в зоопарка.

Повече от 150 музеи, галерии, библиотеки и организации в цялата страна, над 600 участници, десетки съвместни проекти – това е равносметката от шест години „Кръг с децата“. Фондация „Америка за България“ организира конференцията за да може професионалистите в тези организации, които работят с деца, да се запознаят, да обменят идеи и да търсят разрешения за предизвикателствата, които срещат в ежедневната си работа. Всички те се обединяваме около каузата в дългосрочен план музеите, галериите и културните организации да станат гостоприемно място за деца и семейства, и да се отворят повече към обществото. България е страна с изключително богато културно-историческо наследство, съприкосновението с което от ранна детска възраст дава на децата национално самочувствие и широки познания за заобикалящия ги свят.
Тази година домакин на конференцията е Историко-археологическият резерват резерват „Абритус“ . За участие са се записали над 125 души от 100 организации в цялата страна. Теоретичната и практическата част са утре – събота, 9 юни. В неделя всички ще посетят Историко-археологическия комплекс „Сборяново“ – Свещарската гробница и Демир баба теке.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.