Министър Вълчев изпълни обещанието си – Националната гимназия „Шандор Петьофи“ получи 80 000 лева за машини с цифрово програмно управление

Просветният министър Красимир Вълчев изпълни обещанието, дадено при посещението му през април в Националната професионална техническа гимназия „Шандор Петьофи“ в Разград – училището получи целево 80 000 лева

за две чисто нови машини за студена обработка на метали с цифрово програмно управление /CNC/. Сумата е от инвестиционната програма на МОН и е подкрепена от Регионалното управление на образованието.

Машините са за учебни цели, прототипи на машини за производство и са с компютри, последно поколение, казва директорката на гимназията Нешка Христова.

Получаването на тази сума съвпада със старта за реализацията на проекта за сериозен ремонт и обновяване на гимназията – 1 300 000 лева по програма „Региони в растеж“. От тях ще бъдат отделени пари за 3D принтер и скенер. Новите машини, принтерът и скенерът ще бъдат на разположение за обучение по всички професии в направлението „Машиностроене, металообработване и металургия“.

От проекта по програмата „Регион в растеж“ 20 000 лева ще бъдат заделени за обновяване стола на гимназията, за да го ползват учениците и за хранене, и за свои празници.

Процедурата по усвояване на средствата ще стартира още този месец, категорична е Нешка Христова. Ще бъдат обявени обществени поръчки за доставчик на новите машини, за ремонт на стола, за изпълнител на строително-ремонтните работи в размер на 800 000 лева и за останалите 500 000 лева – за оборудване: тъч дъски във всяка класна стая, нов сървър, стенд за ел.двигетели, врати, ново енергоспестяващо осветление, видеонаблюдение, нова ВиК инсталация и модерна отоплителна инсталация.

Ако всичко е наред – изброеното до тук трябва да е факт до края на следващата календарна година, оптимист е Нешка Христова.

Националната професионално техническа гимназия „Шандор Петъофи” в Разград е едно от шестте средни училища с национално значение, което изпълнява дългосрочни национални задачи в областта на образованието.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.