Пренасят чудотворна икона на Пресвета Богородица в Бургас

Чудотворна икона на Пресвета Богородица, която се съхранявана в трезора на Националния исторически музей, ще бъде пренесена в Бургас на 1 август.
Светинята ще пристигне в морския град при засилени мерки за сигурност и ще бъде поставена за поклонение в църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в комплекса „Меден рудник“.
Две седмици православните християни ще имат възможността да отправят молитвите си към Пресвета Богородица и да се поклонят пред чудотворния образ. Чудотворната икона ще бъде тържествено посрещната в града в 16.30 ч. в събота (1 август).
Вярва се, че иконата на Пресвета Богородица изцелява всички видове страдания и болести и откликва на молбите на молещите се. Пред нея могат да се поклонят и помолят и мъже и жени.
Инициативата е във връзка с набирането на средства за довършването на храма „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ и на храмовия комплекс. Идеята е на директора на НИМ проф. Божидар Димитров и се осъществява с благословението на Сливенския митрополит Иоаникий.
При реставрацията на реликвария, изработен от висока проба злато и сребро, декориран с изкусни инкрустации, който е бил част от секретния фонд на НИМ до 1992 г., са открити чудотворни мощи на четирима известни светци.
От надписа става ясно, че малките Свети частици са на Св. Параскева – Петка, Св. Пантелеймон, Св. Харалампий и Св. Дионисий – Манастир Косиница. Реликварият е изработен от йеромонах Серафим и е завършен на 25 март 1821 г. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.