Оранжев код за опасни горещени и в Разградска област

Националният институт по метеорология и хидрология обяви оранжев код в 21 от 28-те области в страната заради очакваните горещини. Сред тях е и Разград. Температурите днес ще достигнат до 40 градуса.
Горещата вълна, обхванала страната ни, се дължи на създалата се атмосферна циркулация над континента на топли въздушни маси от Африка, което не е необичайно за Европа.
Дните 28, 29 и 30 юли са горещниците – те са известни от историята като най-горещите дни през годината, а тази година горещата вълна съвпада и с тях.
В следобедните часове над Североизточна България и планинските райони ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб югоизточен вятър. Максимални температури между 35° и 40°, по Черноморието 28°-30°, за София около 35°.
Над Черноморието ще бъде предимно слънчево със слаб източен вятър. Максимални температури 28°-30°, температура на морската вода 24°-27°. Вълнение на морето ще бъде 1-2 бала.
Над планините ще бъде слънчево, след обяд с купеста облачност и на отделени места ще ще превали и прегърми. Ще духа слаб южен вятър, само по най-високите части на Рила и Пирин умерен от запад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 28°, на 2000 метра – около 21°. Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за юли и през деня ще се задържи почти без промяна.
Специалистите предупреждават, че високите температури са опасни особено за малките деца, бременните, възрастните хора, хронично болните, хората с високо кръвно и със сърдечно-съдови проблеми.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.