Изяви на самодейни състави от община Кубрат и през лятото

И през това лято някои от самодейните фолклорни състави към читалищата в община Кубрат съчетаха полезното с приятното. Наред с участията си в различни фестивали и други прояви, те намериха време и за почивки, походи и екскурзии.
След успешното си участие в първото издание на Националния фолклорен фестивал за български народни хора „Танцувай с Пагане“ в Кубрат, част от домакините от фолклорна формация „Пагане“ и самодейци от ученическите състави ще почиват в Хисаря от 10 до 17 август. А в края на този месец, групата за народни песни при клуба на инвалида в Кубрат с ръководител Гинка Денчева ще участва във фолклорен фестивал в Арбанаси.4545
Богата е дейността и на съставите при читалището в с. Беловец. Групата за автентичен фолклор взе участие в Четвъртия национален фестивал „Лудогорие“ край Разград и сега се подготвя за Копривщица. А самодейците от танцовата група за турски фолклор, с ръководител Миннет Яхова, четири дни са почивали в Кранево, като през това време са взели участие в Международния фестивал „Слънчева планета“ в селото. Освен това, във Варна са участвали във фестивал на етносите, а в Дулово са се включили във фестивал на турския фолклор.
С осигурени от читалищното настоятелство средства, певческата група при читалището в с. Севар е почивала три дни в курорта Златни пясъци. Тя също е взела участие в Дулово.
Женската група за автентичен турски фолклор при читалището в с. Мъдрево бе поканена и участва в Международния фестивал в гр. Ескишехир в Турция. Самодейци от селото са почивали три дни във Варна.
Група самодейци при читалището в с. Бисерци са ходили на екскурзия и са посетили забележителности в област Търговище. Предстоят им поредица от походи до близки местности край селото. Самодейните колективи са и в процес на подготовка за участие в областния преглед за турски фолклор „Букет“, който ще се състои през месец август в Разград.
След успешното включване в Първия фолклорен събор в с. Юпер, самодейци към местното читалище продължават своите участия в други прояви. Те също взеха участие във фестивала „Лудогорие“, а сега се подготвят за Копривщица. За там се готвят и самодейците от селата Каменово и Звънарци.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.