Италианци палят дюшеци, за да попречат на настаняване на имигранти

Жители на северноиталианско селище недалеч от Тревизо подпалиха дюшеци в стремеж да осуетят замисленото от общинските власти настаняване на стотина имигранти в пустеещ блок, съобщиха медии от региона, цитирани в информация на Франс прес.
Пристигането на 101 имигранти с оглед да бъдат настанени в празните апартаменти разгневи някои местни жители. Неколцина нахлуха в едно от жилищата, където бяха струпани походни легла, дюшеци и телевизори за новодомците. Те извадиха покъщнината навън и я подпалиха. После разпънаха палатки и заявиха: „Няма да се върнем по домовете си, докато тези не си тръгнат, това е нашествие“, разказва агенцията, като се позовава на в. „Кориере дела сера“.
При това в апартаментите нямало ток – допълнителен аргумент срещу плана на местните власти.
Помолен за коментар от италианска телевизия, губернаторът на региона Венето Лука Дзая от партията „Северна лига“ – дясна, евроскептична и с ксенофобски уклон, подкрепи протестиращите: „Те са на път да африканизират Венето. Обявена е война – за онези, които не знаят какво значи да сложиш (имигранти) в близост до семейства с малки деца“.
Префектът на Тревизо Мария Аугуста Марозу заяви: „Те ще останат, защото нямат избор“. Отвърнаха й с графити, изписано с големи червени букви върху една от сградите в Куинто: „Префекте Марозу, вземи си ги у вас!“
Италия е приела над 80 000 мигранти, прекосили Средиземно море – мнозина африканци, по-специално от Еритрея, както и сирийци.
Възможностите на страната в това отношение са изчерпани. Вътрешното министерство разработи план за преразпределение на бежанците сред отделните региони. Често обаче липсва съответната инфраструктурна готовност, а и населението няма желание да ги приеме, особено в северните области, посочва АФП.  /Dnes.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.