Главният прокурор се срещна с представители на Реформаторския блок

На 17 юли 2015 г. в Съдебната палата се проведе среща между главния прокурор Сотир Цацаров и представителите на Реформаторския блок Петър Москов и Радан Кънев.
Основна тема на разговора беше съдебната реформа, както и предложенията за промени в Конституцията, касаещи съдебната власт. Обсъдена и потвърдена бе и необходимостта от неотложни промени в процесуални закони, които да гарантират ефективно правосъдие.
Главният прокурор потвърди позицията на Прокуратурата по отношение на Законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията, представена в Народното събрание при обсъжданията във временната парламентарна комисия. Изразена бе категорична подкрепа на предложенията за формиране на колегия на съдиите и колегия на прокурорите и следователите във Висшия съдебен съвет, за пряк избор на членовете на съвета от професионалната квота и за засилване на правомощията на Инспектората към ВСС. Предмет на обсъждане беше и реалната възможност за разглеждане и отчитане на Становището на ПРБ по законопроекта в хода на законодателния процес, до приемане на конституционните промени. Главният прокурор подчерта, че всяко забавяне може да се отрази негативно на реформата в съдебната власт. Позицията му бе споделена от П. Москов и Р. Кънев.
Участниците в срещата обсъдиха и проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, представен от Министерство на правосъдието. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.