Гърция прилапва спешно 7,16 млрд. евро

Гърция ще получи навреме спешен кредит в размер на 7,16 млрд. евро от своите европейски партньори, за да може в понеделник да погаси дълговете си към Европейската централна банка. Това съобщи заместник-председателят на Европейската комисия и европейски комисар за еврото Валдис Домбровскис, като по този начин потвърди по-ранните спекулации, предаде DPA.
Както е известно, на 20 юли Гърция трябва да погаси транш от 3,5 млрд. евро към ЕЦБ, но страната не разполага със сумата. Преди обаче да се извърши плащането, Атина трябва да погаси и неплатените вноски към Международния валутен фонд, които са за над 2 млрд. евро.
Средствата по този мостов кредит ще бъдат осигурени от постоянния спасителен фонд на еврозоната (EFSF). По думите на Домбровскис всички 28 членки на ЕС са дали вече съгласието си за отпускането на заема. Фондът на EFSM се финансира от пазарите, ползвайки гаранции от Европейския съюз. Това означава, че страните членки на ЕС не внасят пари, нито ще дават гаранции за този фонд.
Кредитът ще се използва за погасяване на стари и просрочени кредити на Гърция – т.е. дълговото бреме на страната няма да се промени, но самата държава ще излезе от състоянието на фалит, а лихвите ще са значително по-ниски.
По-рано стана ясно също така, че е решен и проблемният въпрос с разпределението на загубите, ако случайно Гърция не върне мостовия заем. По принцип загубите би трябвало да се разпределят пропорционално на участието на страните-членки в общия бюджет на ЕС. В такъв случай България би понесла загуба от 0,3% от общата сума, а Великобритания – около 14% и т.н, анализира в профила си във Facebook икономистът Георги Ангелов.
В този случай обаче страните извън еврозоната се пребориха да не участват в разпределението на загубите, като за тази цел те ще получат финансово обезпечение. Така се оказва, че дори и в най-лошия случай България няма да понесе никакви загуби от мостовия заем (както и Великобритания, Чехия и др.).
Според Домбровскис преговорите по трета спасителна програма за Гърция би трябвало да продължат няколко седмици. Дали ще приключат преди 20-и август, когато страната отново трябва да върне 3,5 млрд. евро на ЕЦБ, засега не е ясно. „Това е за предпочитане, разбира се. Но не мога да дам краен срок за постигане на споразумение“, добави Домбровскис.
По отношение на облекчаването на гръцкия дълг заместник-председателят на Европейската комисия бе категоричен, че т. нар. Haircut не може да има. Той също така не уточни дали ще има преструктуриране на дълга и под каква форма ще е то.
Очаква се обемът на помощта да бъде до 86 млрд. евро за срок от три години. /Dnes.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.