Дипломите за висше образование от европейски страни вече няма да се заверяват с апостил

Отпада заверката с апостил на дипломите за висше образование от Европейския съюз, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн и Швейцария. Това става възможно, след като днес правителството одобри промените в наредбата за държавните изисквания за признаване на придобито висше образование и завършени периоди на обучение в чуждестранни висши училища.

Сега издадените от висшите училища в ЕС и Европейско икономическо пространство документи, с изключение на европейското дипломно приложение, трябва да бъдат придружени единствено с превод на български език от лице, сключило договор за извършване на преводи с Министерството на външните работи.

С друга промяна отпада необходимостта от квалифициран електронен подпис (равностоен на саморъчния подпис – бел. Ред.) при издаването на удостоверения за професионална квалификация, придобита в България, необходими за достъп или за упражняване на регулирана професия на територията на друга държава-членка на ЕС. Следва се принципът, че правната сила на електронен подпис не може да бъде оспорена на основанието, че той е в електронна форма или че не отговоря на изискванията за квалификацията на електронен подпис.

Отпадат и свързаните с използването на квалифициран подпис технологични ограничения, като изисквания за инсталиране и допълнителни програми, използване на конкретен браузър и т. н. В резултат на това значително ще се разшири кръгът на лицата, които могат и искат да се възползват от преимуществата на предоставяната по електронен път услуга, се посочва в съобщението на правителствената пресслужба.

ДНЕВНИК

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.