Половината от оръжията в САЩ са собственост на 3% от американците

zx450y250_2816203Американците притежават около 256 милиона оръжия – или над 1 за всеки пълнолетен гражданин на САЩ, показва едно от най-мащабните проучвания на феномена за последните две десетилетия. Но според изследването на Харвард и Североизточния университет, над 50% от тези оръжия или 133 милиона бройки са притежание на едва 3% от възрастното население на САЩ, което означава, че представителите на тази група имат средно по 17 средства за отбрана, пише „Гардиън“.

Според авторите на доклада броят на оръжията в американските домакинства се е увеличил със 70 млн.бройки от 1994 г.насам. В същото време делът на американците, притежаващи оръжие, леко е намалял – от 25% на 22 %.

Общо около 55 милиона американци притежават оръжие – средно по три бройки, като половината от населението имат само едно или две оръжия. Но тук идва т.нар група на „супер собственици“ – около 7.7. милиона американци, които притежават между 8 и 140 оръжия.

Изследователите са установили още, че докато делът на мъжете, притежаващи оръжие, намалява, този на жените се увеличава. Дамите са по-склонни да купуват оръжие за самозащита от мъжете и обикновено се ограничават само до един пистолет.

Фокусът върху женската самоотбрана е част от глобална тенденция. Въпреки че безопасността в САЩ се е увеличила, тенденцията към все по-често закупуване на пистолети показва, че самозащитата е все по-важен фактор в купуването на оръжие.

Според авторите на изследването това разминаване между реалната ситуация в страната, където се наблюдава намаляване на инцидентите с оръжие, и желанието да притежаваш средство за самоотбрана показва увеличаване на чувството за страх и безпомощност. „Ако искаме да се справим с високия процент самоубийства с лично оръжие и да намалим опасността от инциденти, трябва да говорим за този страх“, отбелязват учените.

ДНЕВНИК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.