Бъчварова и Калфин ще ръководят съвета по миграция

Вътрешният министър Румяна Бъчварова и вицепремиерът Ивайло Калфин поемат ръководството на създадения в началото на годината Национален съвет по миграция и интеграция, съобщиха от правителствения пресцентър.
Съветът трябва да разработи единен стратегически документ за проблемите с бежанците в България и тяхната интеграция.
Досега миграцията беше в ресора на вицепремиера Меглена Кунева. Промяната се налага поради преминаването на координацията по отношение дейността на Държавната агенция за бежанците от ресора на вицепремиера по координация на европейските политики и институционалните въпроси в ресора на вицепремиера и министър на вътрешните работи.
Освен двамата съпредседатели в него участват заместник-министри на правосъдието, вътрешните работи, външните работи, труда и социалната политика, здравеопазването, образованието и финансите, както и председателите на държавните агенции за бежанците и за закрила на детето, заместник-председател на ДАНС, директорите на дирекции „Гранична полиция“ и „Миграция“ в МВР и представител на Националното сдружение на общините.
По същите причини се прави и промяна по отношение на секретариата на съвета. Той ще се обслужва организационно-технически от администрацията на МВР, ще включва експерти от всички представени в съвета министерства, ведомства и организации, а секретарят му ще се определя от вицепремиера и министър на вътрешните работи Бъчварова. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.