Даниел Митов: Разполагането на техника на НАТО е част от споразуменията в Уелс

„Намерения за разполагане на военна техника в България са в рамките на споразуменията, постигнати в Уелс и в рамките на сътрудничеството със САЩ в сферата на сигурността и отбраната, подписано от 2006 г. от Тройната коалиция“, заяви министърът на външните работи Даниел Митов в Министерския съвет.
„Тъй като имаме отговорност пред българските граждани по отношение на подготвяни учения на територията на Република България в рамките на НАТО…За пореден път се създава истерия около нещо, обявено предварително, нещо, което имаме като план и е договорено в Уелс на последната Среща на върха на НАТО. На тази среща бе приет план за готовност за действие, който включва засилване на ученията на източния фланг на НАТО в отговор на кризата в Украйна и на кризата в Близкия Изток, която е изключително солидна“, заяви Митов. Той поясни, че такива учения са били провеждали в продължение на девет години, идвала е военна техника и са се провеждали учения с българската армия. „Те целят повишаване на капацитета на Българската армия, на боеспособността и съвместимостта със силите на НАТО. Това продължава и в момента“, каза Митов. От друга страна въпросният план за готовност за действие включва както адаптационни мерки, така и мерки, които гарантират сигурността на държавите от НАТО, особено по източния фланг. „Тези гаранции стават през засилени учения. Такива учения имаше в началото на годината и пак се създаде такава истерия. Сега ученията продължават. Те са над 70 планирани. Когато имаме готовност и повече информация за техническите параметри, ще уведомим обществеността и Комисията по отбрана, така че народните представители да са наясно какво се случва“, добави външният министър.
Заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев разясни, че разполагането на войски на Алианса се извършва въз основа на предварително одобрени планове за военнослужещите, които ще извършват тренировките на българска територия. Той заяви още, че има решение на Конституционния съд, според което присъствието на войски на страни от НАТО не са чужди войски по смисъла на българската Конституция. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.