Швеция въвежда данък върху месото, ограничава употребата му

Шведските власти планират да въведат данък върху месото с цел да се намали потреблението му и да се увеличи конкурентоспособността на селското стопанство в страната. Правителството е издало директива да бъдат създадени групи от експерти, които да проучат бъдещите предизвикателства пред Швеция.
Една от задачите на тези групи ще е да проучат как данък месо може да бъде инструмент за устойчиво потребление на храна, пише Еaglereporters.
„Отглеждането на животни е много неефективен начин за производство на храна. Растенията се нуждаят от само една десета от необходимата на животните земя за производството на същото количество храна. Областите, в които в момента се отглежда добитък, би могло да бъдат използвани за производство на биогаз и торове. Това означава, че ние имаме възможност да произвеждаме много биоенергия ако намалим зависимостта ни от животните. Това би могло да бъде от съществено значение за намаляването на зависимостта на Швеция от изкопаемите горива в дългосрочен план и би помогнало за развитието на шведското селско стопанство в дългосрочен план. Швеция също има потенциал за развитието на пазар за алтернативни вегетариански продукти, които би могло да заместят месото и млякото „, коментират експерти. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.