Токът за бита в Североизточна България поскъпна с 1.09%

Цената на електроенергията за битовите потребители намалява средно с 0.11%, а добавката „задължение към обществото“ става еднаква за битовите и стопанските потребители и ще бъде 38 лева. Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, цитиран от „Фокус“.
Битовите абонати на ЧЕЗ, която снабдява Западна България, ще плащат с 0.63% по-малко, отколкото досега. Цената за живеещите в Югоизточна България клиенти на ЕВН е с 0.44% по-малка. Клиентите на „Енерго-Про“, която обслужва Североизточна България, обаче ще плащат с 1.09% повече заради спецификата на мрежата.
Иванов коментира, цитиран от БТА, че изравняването на добавката „задължения към обществото“ за всички потребители е необходимо, защото законът изисква от КЕВР да определи добавката по прозрачен и справедлив начин за всички потребители.
На закрито заседание днес комисията утверни цените в електроенергетиката, които ще са в сила от утре – 1 август.
Първоначалното предложение на КЕВР, което трябваше да влезе в сила от 1 юли, беше за поскъпване за всички битови абонати средно с около 2 на сто. Днес Иванов коментира, че приетите от правителството и Народното събрание мерки през последния месец са създадали предпоставки за намаление на първоначално предвидените цени вместо за увеличение.
По повод продължаващото настояване на национално представителните работодателски организации за замразяване на цената и търсене на нови резерви, Иванов поясни, че по закон след три месеца регулаторът има право да преразгледа цените наново. Ако бъдат намерени такива резерви, няма да се поколебаем в интерес на българското общество да нанесем съответните корекции“, добави Иванов, цитиран от „Фокус“.
Електроразпределителните дружества вече приканиха гражданите да отчетат самостоятелно електромерите си, ако се опасяват, че ще бъдат ощетени.
Самоотчетът не е задължителен и е безплатен.
Ако абонатът не го направи, компаниите ще пресметнат потреблението към съответната дата според среднодневното ползване на ток за месеца. Във фактурата ще има два реда – за потреблението от датата на официалния отчет през юли до 31 юли включително със старата цена и от 1 август до датата на официалния отчет през същия месец с новата.
/Dnevnik.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.