Гюнай Хюсмен занесе тон минерална вода на пресъхнало село

Народният представител Гюнай Хюсмен пристигна с цял бус минерална вода късно снощи в исперихското село Китанчево и я раздаде на хората на площада.
Пристигам много разтревожен направо от парламента, след като научих от публикации в медиите, че сте организирали бунт заради безводието в селото, каза Хюсмен. Разтревожен съм по две причини – научих за подготвения протест два дни преди него и се намесих – стана ясно, че някой е направил съботаж като е позатворил крана от магистралния вопровод на разклонението му към Китанчево.IMG_4743 Нали точно два дни преди протеста водата потече редовно от чешмите тук, попита риторично народният представител, след като обясни, че за установяване на конкретната причина за спирането на водата това лято, са му помогнали управителят на ВиК-дружеството в Исперих Айдън Мехмед и бившият кмет на селото Ридван Исмаил.
Второто ми притеснение е заради самия протест, продължи Хюсмен. Няма нищо вярно в това, че управителят на водното дружество е там заради мен. Обратно, аз имах друго предложение. А Айдън Мехмед е може би единственият началник на ВиК в държавата, издигнал се до директор от обикновен водомайстор и назначен на поста лично от министъра на регионалното развитие. Притеснен съм, че с плакати и скандирания сте искали оставка на човек, който няма пръст в безводието на селото и от коментарите и квалификациите по негов адрес на много груба етническа основа.IMG_4744 От къде взехте изпипаните плакати, изработени от винил, със снимки на напукана от суша земя, попита сериозно Хюсмен. След кратка пауза глас във вече падналия вечерен сумрак призна, че им ги е дал настоящият кмет на Китанчево. А това не ви ли прилича вече на политическа намеса, попита отново Хюсмен и помоли хората на площада наистина да внимават и да не позволяват да бъдат въвличани в политически игри.
Последва спонтанна реакция от множеството, че хората от Китанчево няма да допустнат да бъдат забърквани в подобни интриги, а в конкретния случай протестът им е бил единствено за това, че посред лято водата от чешмите тече само по няколко часа в денонощието и то във времето след полунощ до преди изгрев слънце.
Припомняме, че в четвъртък близо 200 души от Китанчево се събраха пред ВиК в Исперих и с плакати и скандирания оповестиха, че са на мястото, за да протестират срещу многогодишния проблем с водата в селото. Сградата обаче се оказа заключена отвътре. След като нямаше кой да ги изслуша, хората издигнаха плакати за оставка на шефа на водното дружество.А след това излъчени от тях представители влязоха на заседанието на Общинския съвет в Исперих, което течеше по време на бунта.IMG_4756 Оказа се, че в залата е и областният управител Петър Василев, който разяснява на съветниците какво точно трябва да се направи, за да може областта да кандидатства за обновяване на ВиК инфраструктурата в Лудогорието пред държавата и оперативните програми ва ЕС. Там стана ясно, че ще се направи всичко възможно в Китанчево да бъде изградена нова водонапорна кула, защото сегашната е вече е малка, селото се е разраснало, потреблението се е увеличило в пъти и тя не може да отговори на нуждите на хората от питейна вода.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.