С водосвет и детски танци откриха басейн „Амфибия“ в училище „Тургенев“

Идеята за проекта възниква по време на дискусия за развитие на местната общност, организирана от Фондация „Америка за България“ в Разград

С водосвет и детски танцов спектакъл бе открит ремонтираният басейн в основно училище „И.С.Тургенев“ в Разград. След десетилетия разруха единствената закрита къпалня в областта ще приема посетители. Новият спортен комплекс ще бъде отворен не само за учениците на училището стопанин, а за деца и възрастни от целия град.

„Басейнът бе ремонтиран изцяло с частни дарения и доброволния труд на родители, деца и учители. Идеята за проекта възникна по време на дискусия за развитие на местната общност, организирана в Разград от Фондация „Америка за България“. Обединените усилия на фирмите „МАТ“ „Инокс“ , „Алфахим“ и гражданите показаха, че хората в нашия град можем да се самоорганизираме и да подкрепяме идеи със смисъл“, обяви предприемачът Никола Николов, който е инициатор и основен дарител на благотворителната инициатива. Николов изрази надежда, че закритият плувен басейн ще помогне за развитието на нови спортове в града и наред с борбата и футбола, слава на Разград ще носят и плувците, които ще направят първите си крачки в спорта в тази къпалня.

На откриването дойдоха областният управител Гюнай Хюсмен, кметът доктор Валентин Василев, началникът на РИО в Разград Ангел Петков, заместник председателят на общинския съвет Калоян Монев, директори на учебни заведения от града, председателят на обществения съвет на ОУ „Тургенев“ Ангел Петричев. Депутатът от ДПС Ахмед Ахмедов изпрати поздравителен адрес.

Директорът на училището Милена Орешкова благодари на дарителите, на учителския колектив, на родителите, гражданите и децата за съпричастността. „Осем години търсихме средства за ремонта, ето случи се! Обявихме и конкурс за името на басейна и участниците в допитването избраха той да се нарича „Амфибия“. Предстои да направим и зала за рехабилитация на деца с увреждания, и сауна“, не скри радостта си директорът.

В поздравлението си областният управител Гюнай Хюсмен благодари на дарителите.“Истински богати са тези хора, които даряват за благородни каузи“, заяви той и подари комплект топки на училището. Кметът Василев направи символен подарък като дари на Милена Орешкова икона на Свети Николай Чудотворец с пожелание за успех на учебното заведение.

Десетки родители и деца присъстваха на тържеството, което започна с водосвет, отстлужен от разградския архиерей отец Георги и и завърши с концерт на детските танцови формации в училище „Тургенев“.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.