Меркел пред Бундестага: Да дадем шанс на Гърция

Не се подкрепя временно излизане на Гърция от еврозоната – заяви германският канцлер Ангела Меркел в началото на дебата в Бундестага за Гърция, съобщават световни агенции, цитирани от news.bg.
Днес германският парламент гласува дали да одобри или да отхвърли започване на преговори за трети спасителен пакет за съседката ни.
Планът за излизане на Гърция от еврозоната не се подкрепя от Атина и другите държави в еврозоната. Не можем да си позволим това. Допускане на Гърция да излезе от еврозоната ще сложи край на европейската солидарност. Не можем да позволим това. Намаляване на строгите мерки за икономии и позволяване облекчаване на дълга е незаконно. Еврозоната е общност на закона. Въпреки големите политически различия, валутният съюз иска Гърция да остане в еврозоната. Зоната е повече от валута – европейска интеграция, обясни канцлерът, допълвайки, че солидарност и реформи трябва да вървят ръка за ръка.
Не можем просто да удовлетворим всички искания на Гърция, тъй като ще се нарушат европейските договори, допълни тя.
Меркел разкритикува правителството на Алексис Ципрас, че е върнало гръцката икономика назад през тази година, но изрази удовлетвореността си от вота в гръцкия парламент в четвъртък сутринта. Според канцлера балканската държава е трябвало да бъде по пътя на растежа, но за съжаление през последните шест месеца е отчела спад.
Гърция трябваше да прокара закони за разговори за трета спасителна програма. Гръцкият парламент прокара с внушително мнозинство тези реформи, изтъкна канцлерът.
За тези, които не са сигурни за споразумението: Трябва дадем на Гърция този шанс, продължи тя и добави, че тази сделка е най-добрата, тъй като алтернатива ще доведе до „предвидим хаос“, а Гърция не иска да напусне еврозоната, както и други държави от валутния съюз. Не можехме да си позволим това, подчерта Меркел.
Според нея Атина иска да говори с трите институции. Споразумението е тежко за Гърция – предстоят тежки реформи. Но трябва да се свърши. Трудно е за останалите държави в Еврозоната – това е солидарност, продължи тя.
Бих искала да помоля Бундестага да гласува в полза на разговори за трета спасителна програма за Гърция. Твърдо вярвам, че това е най-добрият път, призова Ангела Меркел.
Бих искала да благодаря за неуморната работа на Волфганг Шойбле, каза канцлерът, аплодирана от повечето депутати в Бундестага.
Европа ще излезе по-силна от кризата. Германия и Франция имат различни мнения, но ние можем да намерим начини за постигане на съгласие и да покажем пътя на другите в Европа, изтъкна Меркел и добави, че кризата е доказала силата на френско-германския съюз.
Германия е силна, но ще остане такава само ако всички в Европа се справят добре, заяви канцлерът. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.