Започва 13-то издание на „Българската Коледа“

В спешния институт „Пирогов“ официално ще бъде обявено началото на 13-то издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“, която се провежда под патронажа на държавния глава Росен Плевнелиев. Кампания 2015/2016 година е с акцент “ Реанимация и интензивно лечение на деца в критично здравословно състояние“.
Почти 5 на сто от постъпващите за лечение деца са във връзка със заплашващи живота критични състояния, налагащи незабавна висококвалифицирана помощ. Критичните здравословни състояния при децата протичат динамично и при липсваща спешна помощ, своевременна и точна диагностика и започване на адекватно лечение, настъпва тежка инвалидизация или загуба на детски живот. Най-тежките случаи на критични състояния са при рисково родени деца с различни животозастрашаващи състояния, деца с тежки форми на инфекция, травми, с нарушени жизнени функции на основни органи, вродени аномалии, гърчове, аспирация на чужди тела в дихателните пътища.
Между 350 до 500 деца годишно изпадат в различни спешни животозастрашаващи състояния. Денонощно в реанимациите се борят за живота на всяко дете изпаднало в критично състояние. Това важи с особена сила за най-малките – до едногодишна възраст и новородените. За да помогне за спасяването на децата в критично здравословно състояние, „Българската Коледа“ си поставя амбициозната цел да осигури нова апаратура за диагностика, мониториране и лечение за университетски болници в страната, които имат клиники за реанимация и интензивно лечение. За тази цел е необходимо тези лечебни заведения да бъдат обезпечени със съвременна високотехнологична апаратура за белодробна вентилация , ехокардиографско уточняване, монитори за основните жизнени функции.
За съжаление, в специализираните детски отделения за реанимация и интензивно лечение в университетските болници, част от необходимата апаратура е морално остарялаи тези отделения се надяват „Българската Коледа“ отново да спомогне за по- качествено лечение на нашите деца. Приключилата на 24 ноември кампания 2014/2015 г., посветена на децата с вродени заболявания, събра близо 2 млн. лева. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.