Власт, лекари и пациенти заедно в реформата

Под мотото: „Власт, лекари и пациенти заедно в реформата“ днес се събират представители на държавните институции, на съсловните организации на фармацевтичната индустрия и на пациентите, за да коментират здравната реформа и да търсят начини за постигане на консенсус.
В интервю за БНР проф. Генчо Начев – директор на болница „Св.Екатерина“, определи като уместни промените,с които се съкращава броят на болничните легла и диагнозите, обслужвани от болниците по Здравна каса. Според него, с измененията ще има по-добър контрол на работата на медиците и по-добра грижа за пациентите, а всички проблеми идват от липсата на комуникация:
Липсата на вербализация води до всички проблеми. Ако се водим от притесненията на едни, втори, трети и четвърти – нищо няма да направим. Ние трябва да се водим от притесненията на обществото. Защото в края на краищата, каквито и различни виждания да има, по една тема мислим еднакво и сме съгласни. Това е необходимостта от промени, които да направят по-ефективно изразходването на публичните средства. Всички знаем…вярно правите са малко, но част от тях се прахосват и не се изразходват за това, за което трябва. Трябва да се подобри качеството на лечение и като следствие от това ще се повиши и задоволството на хората, които ползват медицински услуги. От това трябва да се водим, а не от личните интереси., каза в „Преди всички“ проф. Генчо Начев – директор на болница „Света Екатерина“.
Проф. Начев каза още: Политическа воля – това е думата. Да се стигне до един политически консенсус и да се мотивира политическа воля за тези промени. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.