Б. Борисов допусна възможност за ремонт на МиГ в България

Възможност за ремонт на изтребителите МиГ-29 в България и по-точно в Пловдив изненадващо допусна премиерът Бойко Борисов. Пред журналисти той обяви, че „е пратил вицепремиера Томислав Дончев на оглед във военния завод в Пловдив, за да се види дали там не може да се направи ремонт на МиГ-овете“.
Премиерът направи това само три дни след като парламентът ратифицира договора с Полша за ремонта на същите самолети. България подписа договор с Полша след като преди това правителството не стигна до споразумение с Русия. В същото време обаче Москва твърди, че Варшава няма право да извърши ремонта, защото няма лиценз да прави това за трети страни. От своя страна Полша смята, че няма никакви правни проблеми, защото щяла да работи по собствена документация.
Версията за това, че ремонтът може да бъде извършен в България, в приватизирания преди пет години авиоремонтен завод „ТЕРЕМ – Георги Бенковски“ се появи преди няколко седмици. Твърдеше се, че там има налична техника, макар и консервирана в момента. Имаше и анонимни твърдения на депутати, че въпросната фирма е договорила изпълнение на натовска поръчка за ремонт на хеликоптери от Афганистан и че било странно защо НАТО им има доверие, а нашето Министерство на отбраната – не. Според други обаче България има лиценз за ремонт на МиГ-21, но не и на МиГ-29. Хипотетично в авиоремонтния завод можело да се ремонтират и МиГ-29, но руснаците трябвало да предоставят цялата необходима документация за подобна дейност. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.