ЕК започва процедура срещу България заради ограниченията за земеделските земи

Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу България и още три от по-новите страни-членки заради ограниченията, които налагат за покупка на земеделски земи от чужденци.
Ограничителните мерки, които налагат България, Унгария, Литва и Словакия, може да бъдат разглеждани като пречка пред свободата на движение на капитали и на установяване. Според Еврокомисията рестрикциите в тези страни отварят възможност за дискриминационен подход към инвеститори от други държави-членки. Той се проявява най-вече под формата на изисквания за пребиваване, предишна бизнес дейност в съответната страна или за конкретна професионална квалификация.
Припомня се, че ограничаването на основни свободи в Европейския съюз трябва да бъде основателно и да не нарушава принципите за недискриминация. Страните-членки имат свободата да определят свои правила за развитие на селските райони с цел запазване на предназначението на земеделските земи или предотвратяване на спекулативен ценови натиск, но това трябва да става в допустимите от европейското законодателство граници, пише още в мотивите на Европейската комисия. На първия етап от процедурата, тя изисква от България и другите 3 засегнати страни да ѝ представят своите наблюдения и оценки за законодателството си, регулиращо придобиването на земеделски земи. Срокът за отговор е два месеца, информира БНР. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.