Министър Петкова: Не се отказваме от проекта „Уестингхаус“

Ядрената енергетика е изключително важен сектор. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на откриването на Български енергиен и минен форум. По думите й 33% от електроенергията е в България идва от АЕЦ „Козлодуй“.
„Неслучайно ядрената енергетика е залегнала и в приоритетите на правителството на България“, посочи министърът на енергетиката. Тя обясни, че основното, което е залегнало в програмата на правителството, е волята му да се запази и развие ядреният потенциал на България и по-точно удължаването на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“.
„Има разработена програма с определени ясни дейности, етапи и срокове, за да сме подготвени за удължаването на живота на двата блок а, чиито лицензи изтичат скоро. Този процес протича нормално и се надявам и съм уверена, че ще успеем да спазим тези срокове“, подчерта Теменужка Петкова. „В приоритетите е залегнала и темата за изграждането на нова ядрена мощност. България и българското правителство са решени това да се случи, но то трябва да стане, единствено и само, при един много ясен икономически обоснован модел“, каза още министърът на енергетиката.
„Това показва ясно отношението на правителството към този толкова важен сектор от икономиката“, допълни тя.
Не бих казала, че се отказваме от проекта „Уестингхаус“, каза по-късно пред журналисти енергийният министър. Тя добави, че в последните дни на предишното правителство е взето решение на Министерски съвет да бъде подписано акционерно споразумение с „Уестингхаус“ за изграждането на нова мощност на 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това акционерно споразумение не е влязло в сила. То е подписано под условие, което е, че то трябва да бъде препотвърдено от следващо правителство“, заяви Петкова.
Тя съобщи, че вече е създадена работна група между експерти на АЕЦ „Козлодуй“, АЕЦ „Козлодуй нови мощности“, БЕХ и експерти от „Уестингхаус“, които работят съвместно по това да се преразгледа всяка една клауза от акционерното споразумение.
„Това, което правим, е да преразгледаме акционерното споразумение клауза по клауза“, посочи Петкова.
„Параметрите, които поставихме се различават доста от тези, които са залегнали в акционерното споразумение, подписано на 1 август 2014 г. Нашата молба е „Уестингхаус“ да се яви като стратегически инвеститор, който да участва с реален свеж финансов ресурс и да не излиза от проекта възможно най-дълго време. Това са нашите условия“, подчерта министърът на енергетиката. Тя добави, че партньорите от „Уестингхаус“ вече са запознати с тях и се очаква техният отговор съвсем скоро. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.