80% от къщите в Мало Конаре са наводнени

80% от къщите в Мало Конаре – най-голямото село в Пазарджишка област, са наводнени. В селото живеят повече от 5 хиляди души, а къщите под вода са стотици, заяви кметът Димчо Караиванов пред Дарик радио.
Причина за бедствието са подпочвените води, чието ниво е повишено заради обилното снеготопене през последните дни, обясни той и допълни: „Не разчитаме на никого, разчитаме времето да се оправи и водата да се оттече“.
Кметът обясни, че сигналите, получени през последните два дни, са десетки и самият той е в непрекъсната връзка с жителите на Мало Конаре и с институциите. „Засега успяваме с изпомпване да предпазим от наводнение котелните помещения на детската градина и училището“, каза и допълни, че за къщите не може да се направи нищо, защото изпомпената вода се връща отново и се получава двоен ефект.
В шестото по големина село в България са изключително притеснени и от рязкото покачване на нивото на река Луда Яна. Като причина за бедствието кметът Караиванов посочи непочистваното повече от 20 години речно корито.
Три верижни багера на „Напоителни системи“ от Пловдив и Пазарджик почистват и разширяват отводнителния канал в селото по разпореждане на министъра на земеделието и горите Десислава Танева.
Изготвянето на проект за възстановяването на дигите на реките Луда Яна и Марица е в процедура, съобщи тя.
Собствениците на пострадали земеделски площи или удавени животни могат да получат помощ от държавата, увери Танева. За целта трябва да се обърнат към областните служби по земеделие, където има сформирани комисии, които ще оценят щетите, съобщава пресцентърът на МЗХ. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.