Областният управител участва в конференция за управление на риска в българо-румънската трансгранична област

Областният управител Манол Кившанов взе участие в Русе в начална конференция по Проект „Управление на риска при мащабни инфраструктури в българо-румънската трансгранична област”.
Чрез конферентна връзка приветствие беше отправено и от Търговската камара в град Крайова, Румъния.
По време на конференцията бяха представяни и водени дискусии в три направления: „Нормативна база при управление на риска”, „Управление на риска в индустрията и транспорта” и „Рискове пред устойчивото развитие на трансграничния регион Румъния – България”.
Богатата програма на конференцията включваше доклади на учени и експерти от редица български и румънски университети, институти, институции и фирми.
Представени и обсъдени бяха интересни теми като: Управление на риска в Република България – нормативна и институционална рамка; Оценка на риска от възникване на големи аварии; Екстремални външни въздействия; Вероятностен анализ на безопасността на язовири, Резултати и изводи от стрес теста на АЕЦ „Козлодуй” и др.
Проектът, на обща стойност 810 000 евро, разглежда рисковите фактори в различни мащабни инфраструктури (МИ) в трансграничния регион България-Румъния, включващи язовири и електрически централи, мостове, ядрени централи, химически, военни, пречиствателни предприятия и др.
Като резултат от проекта се очаква повече от 100 000 граждани от трансграничните региони да получат информация, свързана с мащабните инфраструктури и свързаните с тях рискове, уточняват от пресцентъра на областната администрация в Разград.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.