Серджо ЯКОМОНИ: Историческите фестивали създават приятелства, задълбочават връзките и сближават хората

Този път той беше специален гост на фестивала „Античният Абритус” в Разград. Беше останал с прекрасни впечатления от първото издание на фестивала и се върна за второто. Но не в ролята на император Нерон и не със сенаторите, както миналия път, а като Серджо Якомони – президент на най-голямата група за исторически възстановки „Групо Сторико Романо”, създадена в Рим преди 23 години, и организатор на най-големия исторически фестивал „Nаtale di Roma”. А той – вдъхновен от идеите, които карат тези, които се вълнуват от римската история, да празнуват тази култура и да позволят на публиката да съпреживява Античността. Защото в наши дни, всичко това разгръща нови възможности за искрени и топли приятелства, за нови връзки и сближаване между хората.

Кой е Серджо Якомони?
Серджо Якомони е един обикновен италиански гражданин, който имаше идеята да събуди у хората любовта към зората на собствената си история. Това се случи преди 23 години, когато се преплетоха поредица от случайности и интуиция. Женен съм два пъти и от първия си брак имам две деца, а от втория – две дъщери. Работил съм като инженер по поддръжката към „Банка д’Италия” в продължение на 21 години, а днес точно от 21 години съм президент на „Групо Сторико Романо”, като вестител на античния град Рим пред света.
„Групо Сторико Романо” е организация, която не се ограничава в своето седалище на ул. „Апиа антика” 18. Ние сме около 140 участници – реинкарнатори и развиваме много социални дейности. Групата има различни секции – легионери, весталки, танцова част, преторианска, матрони, социална антропология, както и театър.

Какви дейности развива „Групо Сторико Романо”?
Имаме изграден амфитеатър с дървена конструкция на площ около 1000 кв. м, с 300 седящи места, освен това имаме малка площ с 60 седящи места, където провеждаме обучение. На разположение на публиката сме уредили музей с три зали, в които сме експонирали въоръжение, за обучение, за срещи и за танцуване.

Какво мислите за фестивала „Античният Абритус” в Разград?
Много ценя този фестивал, защото вие празнувате и помните една толкова важна световна цивилизация, която изглежда толкова близка и толкова далечна. Струва ти се, че само да протегнеш ръка, и ще се свържеш с толкова страни, които пък са свързани помежду си от тази прекрасна история…

Вероятно това имахте предвид, когато казахте „за щастие в рамките на римската история влизат много европейски държави”? Това ли означава „за щастие”?
„За щастие” означава, че за да създаваш връзки и приятелства, е необходим предтекст. А какво по-хубаво като мотив за това от римската история?

Благодаря Ви, г-н Якомони! Пожелаваме и на двата фестивала да се разгръщат и стават още по-мащабни и още по-красиви!

Нели НИКОЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.