1,3 милиона случаи на корупция в България годишно

„До 2011 г. нивата на корупция у нас спадат, но сега отново са 22% засегнати годишно – т.е. 1,3 млн. такива случаи веднъж годишно, което е много“. Това заяви по БНР Александър Стоянов от Центъра за изследване на демокрацията.
Той съпостави актуалните данни за корупцията с тези за криминалната престъпност и най-често срещаните престъпления, жертви на които годишно стават около 10% от населението. За да влязат в пълния им обем всички случаи на корупция в съдебната система, е необходим огромен ресурс, коментира изследователят.
„Проявите на корупция са канализирани в две големи групи – административна корупция и завладяване на държавата“, обясни Стоянов. Административната корупция включва единични дребни сделки на чиновници с по-нисък ранг, които заобикалят правилата и тези ситуации са безкрайно много. „Завладяването на държавата се изразява в по-силни актьори, изградили корупционен щит и корупционни канали, по които си общуват с държавата“, допълни той.
Има доста схеми, които изследователите от центъра са обобщили така: злоупотреби с обществени поръчки, скрита икономика на неспазване на данъчни закони в легална дейност, данъчни измами, контрабанда, нарушение на митническото и данъчното законодателство, блокиране на институции на контролната система и на правоприлагащи институции, медиен контрол.
В сравнителен план със страните в региона движението на България отбелязва негативна тенденция: в Сърбия процентите са 18; за Хърватия и Турция са 8; в Македония стойностите са като нашите – 22%, а Босна, Албания и Черна гора имат най-високи нива на корупция. В Дания стойността е само 1%.
Александър Стоянов изтъкна, че през 2001-2002 г. страната ни е стояла най-добре в регионален план.
Според него антикорупционният закон е полезен, но сам по себе си нищо не прави.
Депутатът от ДБГ в Реформаторския блок Димитър Шишков също коментира проблема с корупцията. „Този закон е начало на борбата срещу корупцията. Засега обаче политическата воля е много колеблива, а нещата са като битката между Давид и Голиат. Видях страх в очите на много от политиците в Народното събрание и манипулативни изказвания, без да се чете сериозно закона, което ме кара да мисля, че този закон може да работи много добре. Законът е разписан много добре… Навсякъде има черни овце, които този закон трябва да измете от политическата сцена“, смята Шишков.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.