Швейцария избира нов състав на парламента

Швейцарците избират днес нов състав на парламента. Според допитванията десните партии ще излязат с укрепнали позиции от тези избори. Въпросите за предоставянето на убежище и за имиграцията представляват приоритета, с който да се справят властите, според 46 процента от анкетираните от института GFS, далеч преди връзките с Европейския съюз – приоритет за едва 7 процента от запитаните.
Изборите вече започнаха с гласуване по пощата и като цяло се характеризират с много слаба активност, тъй като швейцарците, свикнали с пряката демокрация, предпочитат да се мобилизират за референдумите, които всяко тримесечие искат да се произнесат им по конкретни проекти.
Гражданите избират депутати за двете камари на Федералното събрание – Националния съвет, в който има 200 места, и Съвета на кантоните, в който местата са 46, предава ТАСС.
Предварителните резултати от изборите ще станат известни в ранния следобед. Окончателните данни от гласуването ще са готови около полунощ.
Заради сложната политическа система на страната, точното разпределение на политическите сили в Националния съвет ще е стане ясен утре (19 октомври), а съставът на Съвета на кантоните, който се формира по мажоритарен принцип, ще е известен не по-рано от ноември, като не е изключено провеждането на втори тур от гласуването в редица кантони.
/КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.