Честит 1-ви април!

Първи април е празник на шегата, хумора, сатирата и лъжата. През днешния ден всички „забранени“ закачки са позволени и дори препоръчителни. А забавата и смехът са задължителните съставки, за да се получи един весел празник, без да има сърдити или обидени.

За Международен ден на шегата е обявен през 1970 г. от Международната организация за радиоразпръскване, сега Европейски съюз за радио и телевизия.

Съществуват различни предположения защо точно 1-ви април е избран за празник на хумора. Иранците си правят шеги на 13-тия ден от Персийската Нова година, който се пада на 1 или 2-ри април. Друга версия пък твърди, че този празник го дължим на неаполитанския крал Монтерей, на когото поднесли по случай спирането на земетресението, риба. След година владетелят поискал точно същата риба. Такава обаче не намерили и готвачът приготвил друга, която много приличала на предишната. И макар че кралят познал подмяната, той не се разгневил, а дори се развеселил. Оттогава станало традиция на 1-ви април да се пускат шеги и лъжи.

Произходът на деня на хумора се свързва с времето на крал Карл IX, който през 1564 г. издал ордонанс, предписващ да се пренесе началото на годината от 1 януари на 1 април. На следващата година много от поданиците на краля изпратили на своите приятели новогодишни поздравления и подаръци през април – в знак на протест или оставайки верни на традицията.

По българските земи още от най-стари времена народните названия на този месец са свързани с ‘лъжовността’ на времето – през април тревата и дръвчетата могат да се излъжат от затоплянето, а след това да скове студ и да ги умори. В много краища на страната ни април е наречен ‘Лъжитрав’, а старобългарската дума ‘лъжуняк’ доказва, че и прадедите ни са го считали за лъжовен.

Ето някои от най-колоритните обичаи, свързани с деня на шегата в различните държави:

В България има поверие, че в деня на хумора трябва да излъжете поне веднъж и вас да ви излъже някой до обед на самия ден, за да имате късмет през цялата година.

На 1 април в Испания е обичайна закачка през този ден кафето да е със солен вкус.

В Мексико тази дата също се е превърнала в истинска фиеста. Помнете, че на тази дата в Мексико не се дава нищо назаем – пари, бижута, книги.

Жителите на Нова Зеландия, Великобритания, Австралия и Южна Африка се шегуват само до обяд. Всеки, който си направи майтап в друго време от деня получава името „Априлски глупчо“.

В Полша този ден е изпълнен с шеги, вицове и закачки. Дори държавните институции си позволяват да лъжат, а важната работа се отлага за друг ден.

Във Финландия денят на шегата е градски обичай, но се е разпространил и сред селяните, попивайки самобитния хумор на селските ергени. Свързан е със стария селски обичай да пращат децата да изпълняват шеговити поръчения по време на сериозна селска работа – когато се мели зърното, колят животните. Пращали децата до съседния двор да вземат несъществуващ инструмент – стъклени ножици, ъгломер за тор. Съседите уж си „спомняли“, че са дали инструмента на друг, и детето тръгвало към следващия двор.

В Шотландия 1 април е ден на кукувицата, тъй като там птицата е символ на глупостта.

В Перу можете да видите десетки хора, които се разхождат по улиците с хартиени надписи на гърба, които веднага превръщат човек в обект на подигравки. На този ден по традиция медиите публикуват неверни информации, които читателите трябва да открият. На следващия ден вестниците и телевизиите разкриват кои новини са били истина и кои лъжа.

Според фламандският обичай децата днес заключват своите родители и ги пускат само когато те обещаят да им дадат лакомство.

А гениалният Чарли Чаплин казваше:„Ден без усмивка е един изгубен ден“.

Kmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.