Хакерски атаки са сринали сайтовете на ЦИК, ГРАО, МВР и МВнР

/КРОСС/ Хакерски атаки от ботнет мрежи са сринали сайтовете на ЦИК, ГРАО, МВР и МВнР. Става въпрос за елементарни атаки от компрометирани компютри, твърдят източници на вестник „24 часа“. Според тях атаките не може да окажат влияние върху изборния процес по никакъв начин.

Възможно е някой да иска да докаже, че държавата е слаба. Възможно е и в деня на рефендума за електронно гласуване да се опитват да влияят на избирателите, че електронното гласуване няма да бъде безопасно, коментират източниците на вестника.

За пръв път по време на избори в 12 ч. на обяд ЦИК нямаше данни за избирателната активност в страната. Безпрецедентният случай е заради срив на сайта на комисията.

От Комисията обясниха, че причината е претоварване в системата. Заради това се е наложило данните да пристигат по имейл. И там обаче е имало проблем и данните не са пристигнали на електронната поща. Така се стигнало до прозвъняване на всички общински избирателни комисии в цялата страна и това забавило процеса на регистрация на избирателната активност, което се случва за пръв път. Засега бяха оповестени данни само за гласуването в София. 59 277 избиратели са дали своя глас на местните избори до 10 ч., което е 11,24 на сто, за националния референдум са гласували 55 361 избиратели, което е 9,67.

Сайтът на ЦИК се поддържа от „Информационно обслужване“ и оттам обясниха, че се очаква проблемът да бъде отстранен бързо.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев обобщи получените сигнали за нарушения: „Сигнали за нарушения на предизборна кампания в деня на изборите по места, сваляне на агитационни материали на конкурентна политическа сила, сложени агитационни материали в близост до изборни секции, това, че избиратели са гласували в две различни помещения за двата вида избори в кабината, което не е нарушение. Имаме над 25 сигнала, които са от компетентност на общинските избирателни комисии, които ние сме препратили, защото те не са в нашата компетентност, ОИК трябва да се произнесе“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.