Митрополит Наум освети напълно обновената църква „Св. Димитър“ в Цар Калоян

С тържествена света литургия и в съслужение с духовници от разградската духовна околия Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум освети напълно обновения след основен ремонт, реконструкция и реставрация православен храм „Св. Димитър“ в Цар Калоян.
IMG_6224На службата присъстваха Милена Трифонова – управител на фирма „Милена – М“ – Велико Търново, извършила вътрешната реставрация на храмовия интериор, доц. Евгений Николов – декан на Православния богословски факултет към Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, под чието ръководство художници са изографисали наново и изцяло църквата, шефовете на строителната фирма „Вива инженеринг“ – Разград, ангажирана със строително-монтажните работи по време на реконструкцията, представители на всички организации и фирми, участвали в достойното за уважение дело, християни.
Преобразяването на православната църква бе извършено по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. на ЕС и мярката „Обновяване и развитие на населените места“, съфинансиран от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Освен средствата, отпуснати по Програмата, в благородната идея за възстановяване на църквата има и лична лепна на много миряни от Цар Калоян.
Храмът е преобразен до неузнаваемост – пипнато, подменено е освежено е всичко и навсякъде – от основите и пода до покрива и камбанарията.
В словото си след службата митрополит Наум благодари на строителите специално и за това, че вън от проектната програма за отворили нова широка порта от западната част на двора и са оформили красива алея до дверите на храма. Около сградата е изпълнено благоустрояване, озеленяване и алейно осветление.
Утре за празника на своя патрон Свети Димитър църквата ще посрещне с целия си нов блясък и очарование християни не само от Цар Калоян и околните села, но и от целия Североизток.
IMG_6220А по време на службата за освещаването на храма, в нето бе изпълнено и още едно свещенодействие – отец Деян от Русе по ръкоположен за свещеник, а отец Данчо от Разград – за дякон.
Църквата „Св. Димитър“ Цар Калоян бе четвъртата ,който митрополит Наум освети за нов живот в последните десетина дни. Първи бе храмът „Св. Праскева“ в Хърсово, после – „Св. Успение Богородично“ в Свещари, а онзи ден – в Ловско.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.