Учени сканират Вавилон

Заплахата за световното историческо наследство в Близкия Изток все още не е отминала. Учени усилено използват технологии за триизмерно сканиране на археологически обекти с цел да успеят да ги възстановят в случай, че бъдат унищожени от групировката Ислямска държава – нещо, което вече се случи с два древни града в Ирак.
Служители на иракската държавна агенция, отговаряща за опазването на археологическите обекти товарят тухли от древния град Вавилон.
Световния фонд за наследство наскоро получи финансиране в размер на 500 хил. Долара от Държавния департамент на САЩ, за да възстанови нанесените щети по руините от древния град. Днес Вавилон представлява странна смесица от древни артефакти и съвременен пищен дворец, доказателство за мегаломанията на покойния диктатор Садам Хюсеин. Той не е пожалил средства и размах за строежа на двореца, от чиито прозорци той отвисоко обичал да гледа древния Вавилон, който наричал „свой“. Ако бойците на Ислямска държава стигнат до тук, със сигурност ще разрушат ценните артефакти. Те обаче са изложени и на друга опасност, защото държавата отпуска все по-малко пари за запазване на обекта.
По инициатива на Световния фонд за наследството, един от символите на Вавилон – Портата на Ищар, е сканирана с помощта на прецизна лазерна технология, която запечатва триизмерно дори и най-малките детайли.
За съжаление обаче няколко други обекта с изключително високо историческо значение вече бяха унищожени от джихадистите – древните градове Ниневия и Хатра. Те никога не са били сканирани. Археологическите разкопки тук датират още от началото на XIX век.
За археолозите и историците тук има много работа, но почти никакви средства с които тя да бъде свършена. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.