Гръцкият кабинет обсъжда ново предложение към кредиторите

Евентуално ново предложение към кредиторите трябва да бъде обсъдено на заседание на гръцкото правителство начело с премиера Алексис Ципрас. Основна точка в дневния ред е и решението за отстъпление от част от предизборните обещания и компромис, с цел да бъде избегнат фалитът, съобщава агенция Bloomberg.
Работните срещи в събота не са довели до особени промени в позициите на кабинета. „Съкращенията трябва да приключат. Необходима е различна Европа и тя е възможна“, коментира говорителят на правителството Габриел Сакеларидис.
Правителството няма да отстъпи от позициите си по темите за запазване на сегашните стойности на пенсиите и заплатите. Освен това кабинетът държи и на ново щателно преразглеждане на дълга, обяви по-късно и министър Никос Папас.
Според Frankfurter Allgemeine Zeitung има вероятност Гърция да получи продължение на помощната програма до септември т.г. Условието обаче е да се съгласи на условията на Европейската комисия.
Финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис обвини европейските си колеги в нежелание да разгледат неговите предложения. „За съжаление моята презентация на срещата в четвъртък беше посрещната със оглушително мълчание“, коментира Варуфакис пред вест;ник Irish Times. Пред вестник Echo той допълва, че не иска Гърция да напуска Еврозоната и вярва, че решение ще бъде намерено, но предупреждава, че ако Гърция фалира и напусне Еврозоната, управляващата партия СИРИЗА може да бъде заместена от неонацистки партии. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.