Турция ще даде доказателства, че Русия е замесена в бизнес с петрол с ИД

/КРОСС/Турция има доказателства, че Русия е замесена в бизнес с петрол с „Даеш“ („Ислямска държава“), и скоро ще ги предостави.Това заяви днес президентът Реджеп Ердоган, цитиран от в. „Сабах“.

Най-големият купувач на „черно злато“ от джихадистите е бизнесмен от Сирия с турско гражданство. Името му е Джордж Хасуани, каза Ердоган. Така той отговори на неспиращите обвинения от страна на Русия, че турското ръководство купува петрол от джихадистите. Те заваляха още след като турски изтребители свалиха руски бомбардировач на 24 ноември.

Последните обвинения бяха отправени от руския президент Владимир Путин днес.

„Най-големият купувач на петрол от „Даеш“ е притежателят на руски и сирийски паспорти Джордж Хасуани. Той продава петрол и на сирийския режим. Тази информация е била съобщена от Министерството на финансите на САЩ“, каза Ердоган в реч пред конгреса на профсъюзите в Анкара.

Президентът отново се зарече, че ще подаде оставка, ако руските обвинения са верни. Той допълни, че Москва трябва да ги докаже.

Известен руски шахматист също е замесен в търговията с петрол с „Даеш“, добави Ердоган, без обаче да споменава име.

На 5 ноември американското финансово министерство вкара в черен списък бизнесмен на име Джордж Хасуани. Ведомството обвини неговата компания HESCO Engineering and Construction Co в продажба на купен от „Даеш“ петрол на режима на Башар Асад.

В новия списък е и Кирсан Илюмжинов – дългогодишен президент на Световната хедерация по шахмат (ФИДЕ). Не зсе знае обаче дали той търгува с „Даеш“.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.