Турската държава замразява инвестициите, обяви Ердоган

Турция замразява новите правителствени инвестиции, съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган в реч пред представители на управляващата партия.
„Засега не обсъждаме никакви нови инвестиции. Може да има извънредни или наложителни инвестиции, което е друг въпрос. Но с изключение на това ще започнем ревизия на инвестициите“, цитира думите му „Ройтерс“.
Според Ердоган започнатите инвестиции, от които са реализирани над 70%, ще бъдат довършени. „Но всички министерства ще прегледат инвестиционните си наличности и ще действат според даването на приоритет [на определени проекти].“
Реакцията на президента, който вече изпълнява и функциите на ръководител на правителството, идва часове след като централната банка рязко повиши основния лихвен процент до 24% – най-високото ниво от повече от десетилетие. През август инфлацията достигна почти 18%. Лирата се търгува в петък около 6.1 за долар, след като преди месец бе слязла на рекордните 7.24 лири за долар.
Ердоган отново декларира несъгласието си с политиката на високи лихви и предупреди, че толерантността му към подобна ситуация си има граници. Той обаче изтъкна, че действията на централната банка от четвъртък са демонстрирали, че тя е независима от властите – нещо, в което се съмняват мнозина инвеститори.
Ердоган не пропусна да изтъкне: „Казват „независимост“ – ето ви независимост! Сега ще видим резултата от независимостта. Точно в момента съм във фаза на търпение. Но това търпение си има граници. Защото не мога да се съглася с експлоатацията.“ В характерен стил президентът каза, че е бил предотвратен опит за „икономическо убийство на националната валута“.
Той разкритикува търговци, които се възползвали от ситуацията, за да надуват цените. „Появиха се и мнозина, които се презапасяват. Министерствата на вътрешните работи и на финансите ще дадат необходим отговор на тези хора с провеждането на проверки. Няма да им дадем шанс, защото те само затрудняват търговците ни.“
Късно в четвъртък министърът на финансите Берат Албайрак заяви, че на 20 септември ще представи тригодишната средносрочна икономическа програма, в която ще има мерки за съкращаване на бюджетните разходи и подобряване на разходната част.
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.