Три български региона са с най-ниска продължителност на живота в ЕС

Три български региона са с най-ниска продължителност на живота в ЕС, показват данни от анализ на Евростат за различията в средната продължителност на живота по региони в ЕС през 2016 г.

Своеобразни „рекордьори“ по най-ниска продължителност на живота в ЕС са българските региони Северозападен (73.3 години), Югозападен (74.4 години) и Северен Централен (74.4 години), показва европейската статистика. Според анализа средната продължителност на живота в ЕС е била 81 години.

В национален мащаб средната продължителност на живота в България през 2016 година е била 74.9 години, което отново я поставя в дъното по продължителност на живота в ЕС.

Според данни на НСИ най-висок процент застаряващо население на възраст над 65 години е регистриран в областите Видин (29 на сто), Габрово (28 на сто), Кюстендил и Ловеч – по 26 на сто. Най-нисък е бил делът на възрастното население в София-град- 17 процента и в област Варна – 18 процента.

Данните на националната статистика показват и значителни деформации във възрастовата структура на населението в България за 25-годишен период. През 1990 г. населението под трудоспособна възраст е съставлявало 22 процента от всички български граждани, населението в трудоспособна възраст е било 55 процента, а над трудоспособна възраст са били 23 процента от българите.

Само след четвърт век, през 2016 г., структурата на населението се е променила: под трудоспособна възраст – 15 процента, в трудоспособна възраст – 60 процента, и над трудоспособна възраст – 25 процента.

 

Най-дълго живеят испанците и италианците

Според анализа на Евростат регионите в ЕС с най-висока продължителност на живота са позиционирани главно в Испания и Италия, докато по-голямата част от регионите с относително ниска продължителност на живота са предимно в източните части на ЕС.

Най-високо равнище на продължителност на живота в ЕС е регистрирано в испанския столичен регион Комунидад де Мадрид (85.2 г.), следван от още две испански области Ла Риоха и Кастилия Леон (и двата по 84.3 г.). Със същите показатели в топ пет е италианският регион Тренто, а на пето място е френският столичен регион Ил дьо Франс (84.2 години).

Сред първите пет региона в ЕС с най-ниски стойности по продължителността на живота са освен трите български, още от един румънски и един унгарски, показват данните на Евростат.

Със средна продължителност на живота от 74.9 години, България е с най-нисък показател и сред съседните балкански страни по средна продължителност на живота: Гърция – 81.5 години, Румъния – 75.3 години, Сърбия – 75.7 години, Турция – 78.1 години, Албания – 78.5 години.

Един от акцентите на анализа на Евростат за продължителността на живота е значителната разлика между мъжете и жените, демонстрирана в почти всички страни – членки на ЕС. Няма държава в ЕС, в която мъжете да живеят средно по-дълго от жените, като разликата в повечето случаи е от порядъка на 3-5 години в полза на жените, отчита европейската статистика.
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.