САЩ, Русия, Великобритания, Китай и Франция против забрана на ядрените оръжия

Постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция застанаха на позиция против договор за забрана на ядреното оръжие, стана ясно от съвместно изявление на голямата петорка, появило се и на страницата на руското външно министерство, цитирано от БГНЕС.

„Ние твърдо считаме, че най-добрият способ за постигане на свят без ядрено оръжие е поетапният процес, отчитащ ситуацията в областта на международната сигурност. Този проверен подход към ядреното разоръжаване даде осезаеми резултати, включително големи съкращения на световните арсенали от ядрено оръжие“, се казва в документа.

Според петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН договор за забрана на ядреното оръжие не отчита ключови проблеми, които е необходимо да бъдат решени за постигане на устойчиво ядрено разоръжаване в глобален мащаб, а също и противоречат на Договора за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО).

„Той няма да доведе до унищожаване на нито една единица оръжие. Той не съответства на най-високите стандарти на неразпространение. Той провокира разногласия в рамките на международните инструменти за неразпространение и разоръжаване, което може още повече да затрудни по-нататъшния напредък в областта на разоръжаването“, се казва в изявлението.

Москва, Лондон, Пекин, Париж и Вашингтон подчертават, че няма да подписват договор, и призоваха другите страни „сериозно да помислят за свързаните с това последствия“.

В същото време постоянните членове на Съвета за сигурност на световната организация потвърдиха привързаността си към ДНЯО.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.