Терористът от Ню Йорк е имигрант от Узбекистан

Нападателят, който във вторник уби 8 души на велоалея в Манхатън, е 29-годишният Сайфуло Хабибулаевич Саипов – имигрант от Узбекистан.

Според американски медии и източници от органите на реда той е пристигнал в страната през 2010г. и изглежда е работел като шофьор в Ню Джърси. Във вторник той подкара с пълна газ пикап по една от популярните алеи за колоездачи в западната част на Манхатън, като прегази мнозина и рани поне 11 души. Петима от убитите са аржентинци.

Атаката му бе прекъсната от удар в училищен автобус, след което Саипов се опита да избяга и бе прострелян в корема от полицай. Според първите официални информации той е размахвал пистолет за пейнтбол и оръжие, стрелящо с пластмасови пелети, като е викал на арабския „Бог е велик!“. В момента нападателят е в болница.

Още не е ясно какъв точно е имигрантският му статут, има спекулации, че на път за САЩ е преминал през Пакистан. Няма официално потвърждение и на съобщенията, че Саипов е оставил бележка, в която обявява, че е извършил нападение от името на „Ислямска държава“.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.