С тържество закриха лятното творческо ателие „Капанска шевица”

Деца от Центъра за обществена подкрепа към Сдружение „Жанета” взеха участие в заключителното занимание на творческото ателие „Капанска шевица” към РБ „Проф. Боян Пенев”.

Подрастващите бяха придружени от психолозите Полина Вълчева, Диана Йорданова и Галина Маринова, и от социалните работници Сашка Минчева и Янка Панова. Под ръководство на Николинка Ангелова, майстор – везбар те с голямо желание и старание пренесоха капански мотиви върху тениски посредством текстилни флумастери. С радост споделиха, че ще си носят бутиковите етно тениски в ежедневието. Дейността им е част от лятната програма на Центъра. Запознаването с тази интересна дейност в приятна атмосфера допринася за социализацията им, коментираха специалистите.
Успоредно с тях, редовните членове на ателието прикрепяха с контурен бод извезаните с кумански бод мотиви от капански шевици върху шапки и тениски. Мотивите са от Дървото на живота и слънчеви фигури, уточни още леля Николинка. Тя посочи, че така пренесени, елементите на изделия имат предпазно-защитен характер за човека, който го носи. Любопитна подробност е, че когато се шие, винаги трябва да се остави нещо недовършено или леко изкривено, „за да може мистиката да довърши своето дело”.
Всички деца получиха подаръци, осигурени от ЕИЦ – „Европа директно”, град Велико Търново.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.