Съветниците пуснаха Попово и Опака в търговищката ВиК-асоциация

Областните управители на Разград Гюнай Хюсмен и на Търговище Митко Стайков бяха на заседанието на ОбС и участваха в дебатите за ролята на разградския кмет в предстоящото извънредно заседание на Общото събрание на Асоциацията по ВиК на територията, обслужвана от „Водоснабдяване-Дунав“ ЕООД – Разград.
Събранието е на 11 януари и на него е предложено да се приеме решение общините Опака и Попово да преминат към Асоциация „Водоснабдяване и канализация“ ООД – Търговище. На предишната сесия съветниците от Разград упълномощиха кмета да гласува „против“, това бе и предложението за решението сега. След изказванията на двамата областни управители обаче позицията се промени.
Митко Стайков призова съветниците от Разград да не пречат на развитието на Търговищка област, тъй като ако общините Опака и Попово не преминат към търговищката асоциация, това ще попречи на консолидацията в съседната на Разград област и на усвояването на европейски средства във водния сектор. Контрааргументът бе, че веднъж вече взетото решение е възможност за въздействие  към държавната власт да съдейства за решаване на въпроса с консолидацията в област Разград чрез законодателни промени.
„Изискването за консолидация в една административна област не е решение само на българската държава, а е част и от европейски директиви“, обясни областният управител на Разград. „Не трябва да пречим на развитието на съседна административна област, не може, ако ние сме зле, да искаме и Търговище да е зле, не трябва да причиняваме на другите това, което не искаме на нас да причинят“, – каза още Г. Хюсмен. Той увери съветниците, че ще продължи да работи за консолидация на ВиК-сектора в Разградска област.
23 от съветниците гласуваха „за“ предложението на Божинел Христов от „Кауза Разград“ кметът д-р Валентин Василев да бъде упълномощен да гласува „за“ преминаването на Попово и Опака към търговищката асоциация, трима гласуваха „против“, а 4 – „въздържал се“.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.