Разград даде лъвчетата си на зоопарка в Пазарджик

Двете разградски лъвчета да бъдат дарени на зоопарка в Пазарджик. Това реши Общинският съвет след тричасови ожесточени дебати за бъдещата съдба на спасените от смърт царствени бебета.

С вота на 20 от всичките 29 гласували съветници, се сформира мнозинство, което прие предложението на кмета д-р Валентин Василев, тримесечните Терез и Масуд да станат собственост на община Пазарджик. Местният парламент отказа предложението на фондация „Четири лапи” и сдружението „Дивите животни” малките от царствената порода да бъдат настанени в спасителен център в Холандия, с обяснението, че предстои МОСВ да каже отговарят ли условията за живот в страната на лалетата на изискванията на нашето законодателство. „В същото време имаме искане от легитимна българска община, чиито зоопарк има лиценз и в него може да се отглеждат големи котки.”, обясни кметът Валентин Василев.

От „Четири лапи”, които присъстваха на сесията и предаваха на живо в интернет дебатите по казуса с лъвчетата, реагираха остро. Доктор Явор Гечев заяви, че лъвчетата в Разград са спасени от смърт и са живи благодарение на грижите на природозащитниците. „Стотици хора даряваха срества и доброволен труд за тях. Изключително сме разочаровани. Третират живи същества като кашон хартия. Ще обжалваме решението пред съда, защото в Пазарджик няма условия за отглеждането на лъвчетата.”

Явор Гечев не скри подозренията си, че върху кмета Василев е упражнен натиск от депутат, чиято майка е собственик на медии. „Съжалявам, че Разград има такъв кмет. Той дойде в нашия офис, за да му съдействаме, ние подписахме споразумение. Представили сме искане от спасителен център в Холандия, готов да приеме малките и болния лъв Асен. Вместо това сега кметът ни обвинява, че нарушаваме закона. Той заблуждава обществото”, изостри тона представителят на „Четири лапи”.

Любомила Кривошиева от сдружението „Дивите животни”, което и в момента се грижи за малките лъвчета, беше категорична: „Тези лъвчета не са актувани по надлежния ред като общинска собственост. Налице са много нарушения. Не ги даваме да ги отведат посред зима, там, където няма условия за живот за тях.”

На въпрос от залата за личното му мнение, къде е по-добре да отидат лъвчетата, кметът д-р Валентин Василев обяви, че е учил в България как да се грижи за здравето и живота на селскостопански, а не на диви животни и затова не може да отговори на въпроса.

Природозащитниците заявиха, че в петък в 14 часа на обяд излизат на протест пред Министерския съвет в столицата. Те настояват премиерът Борисов да се ангажира с проблема за съществуването на незаконни зоопаркове в България, където животни живеят в лоши условия.

/e-Razgrad/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.